Warning: The magic method __get() must have public visibility and cannot be static in /var/www/vhosts/beyondutrecht.nl/httpdocs/stembus/lib/view.class.php on line 28 Warning: The magic method __set() must have public visibility and cannot be static in /var/www/vhosts/beyondutrecht.nl/httpdocs/stembus/lib/view.class.php on line 33 Beyond Leidsche Rijn -> Beeldenpark
 Kunst in het Leidsche Rijn Park  
 


 

Inleiding


Beyond sluit haar programma af met de opening van een beeldenpark in het hart van Leidsche Rijn, in het Leidsche Rijn Park. Het ontwerp van het park, waarin het bestaande polderlandschap in hoge mate werd gerespecteerd, is van de hand van Adriaan Geuze van West 8 Landschapsarchitecten. Het artistiek team van Beyond heeft zich in zijn langdurige interactie met de wijk in het toekomstige park kunnen verdiepen, en koos deze plek om zijn programma, dat werd gekenmerkt door een tijdelijk karakter, in een permanente vorm na te laten. Als hart van het gebied staat het Leidsche Rijn Park symbool voor de dromen en fantasieën, maar ook de (toekomstige) herinneringen van de bewoners: Beyond heeft hieraan uiting willen geven.Aansluitend op een oude traditie van literaire geschriften als inspiratie voor een beeldenpark, zoals bij het beroemde park Bomarzo, is een plan ontwikkeld op basis van een boek dat deze tijd in al haar facetten weergeeft: Mogelijkheid van een eiland van de Franse schrijver Michel Houellebecq. Het motto van het boek -hoop en de zoektocht naar liefde, die door de tijden heen centraal staan- suggereerde een uitgangspunt voor de ontwerpen van de genodigde kunstenaars. In de zeven kunstwerken is hier op zeer individuele wijze uiting aan gegeven. De kunstenaars hebben zowel gebruik gemaakt van de overblijfselen van verloren tijden als monumenten van de toekomst gecreëerd. Sommige werken zijn daarin heel specifiek, waarbij anderen ambiguïteit uitspreken en naar een verleden verwijzen dat mogelijk nog niet geweest is; of naar een toekomst die misschien al achter ons ligt.

KLIK HIER VOOR EEN WANDELROUTE LANGS ALLE KUNSTWERKEN


 
 
The making of


Klik HIER voor de 'making of' van het beeldenpark.

 
 


Partners


Voor de realisatie van het project werkt Beyond samen met belangrijke partners, waaronder de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR). Projectbureau Leidsche Rijn en GEM Vleuterweide werken op alle mogelijke terreinen mee aan de totstandkoming van de kunstwerken. Projectontwikkelaars Amvest, AM, Ballast Nedam, Fortis en Bouwfonds dragen ieder met een aanzienlijke financiële bijdrage bij. Het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst maakt de realisatie van de kunstwerken van William Speakman en Mathilde ter Heijne financieel mogelijk. Ook het kfHeinfonds en het Fentener van Vlissingenfonds dragen bij

 
 


Camping Beyond


Terwijl internationaal bekende kunstenaars bouwden aan een beeldenpark in het Leidsche Rijn Park, werkten de kinderen op Camping Beyond aan hun eigen beeldenpark. Dit tijdelijke kinderbeeldenpark werd in september 2009 samen met het grote beeldenpark geopend.

Camping Beyond werd georganiseerd in samenwerking met Cultuur19.

Klik HIER voor alle foto's van Camping Beyond.

 
 


Arnon Grunberg in Leidsche Rijn


Schrijver Arnon Grunberg dook tijdelijk onder in Leidsche Rijn om als chroniqueur verslag te doen van het dagelijks leven in dit nieuwe stadsdeel. Gedurende tien dagen logeerde hij bij bewoners, iedere nacht op een ander adres. Dagelijks waren de columns van Grunberg te lezen in het NRC Handelsblad. Beyond publiceerde deze columns in een boekje dat tijdens de opening van het Leidsche Rijn Beeldenpark werd uitgegeven.


Foto: Eric Laan

column 1, 16-06-09: Op zoek naar de crisis in de vinex
column 2, 17-06-09: 'Mijn broer vond deze vrouw op internet'
column 3, 18-06-09: Vader pikte in Nederland de kinderbijslag in
column 4, 19-06-09: De vakkenvuller heeft mooie, felle ogen
column 5, 20-06-09: Halal, maar wel een frikadel uit de muur
column 6, 22-06-09: Let maar niet op de gaten in de bank
column 7, 23-06-09: 'Mijn liefste van K3 is weg'
column 8, 24-06-09: 'Als je er iets van zegt discrimineer je'
column 9, 25-06-09: Ik leef op het geluk van anderen
column 10, 27-06-09: Moeders in uitdagende kleding
column 11, 29-06-09: 'Waar zijn onze rechten?'
column 12, 30-06-09: Niet elk meisje is een chickie
column 13, 02-07-09: Tessa (11) zingt een lied, haar vader kijkt vertederd toe
column 14, 03-07-09: De hovenier is blijven haken aan Diana
column 15, 04-07-09: Vozen bij Bob Dylan
column 16, 06-07-09: Onderduiken voor beginners


Foto: Wouter de Heus


 
 


 
Beyond is in 2009 ten einde gekomen. Als 'afscheidscadeau' realiseerde Beyond zeven kunstwerken van internationaal vermaarde kunstenaars. William Speakman (NL) i.s.m. Gijs Frieling (NL), Daniel Roth (DE), Mathilde ter Heijne (NL), Lucas Lenglet (NL), Fernando Sanchez Castillo (SP), Rob Voerman (NL) en Zilvinas Landzbergas (LT) maakten allemaal een werk.