SERVICE  AGENDA  

LAND
Terrains Vagues

Datum: 26 juni 2009
Locatie: LAND
Activiteit: Utrecht wordt verbouwd. Zowel in het centrum als erbuiten verrijzen gebouwen en ontstaan open plekken. Sommige plekken kennen een bestemming, andere niet. Die laatsten roepen spanning op: wat moeten we ermee? Planning op maken? Leeg laten? In het architectonisch denken worden zulke plekken als ‘terrains vagues’ aangeduid. Met een drietrapsraket besteden Beyond, Casco, Expodium en Tumult aandacht aan het denken over zulke tussenlanden.14.00 - 16.00 uur
In een wandeling onder begeleiding van kunstenaar Mieke Van de Voort verbonden aan Casco maken we de mentale staat van Leidsche Rijn op, zo bezoeken we onder meer de brandweertoren voor een uitzicht over de wijk in aanbouw. Vertrek vanaf de parkeerplaats van het Leidsche Rijn informatie centrum, Verlengde Vleutenseweg 32.

16.00 - 18.00 uur
locatie: het terrein LAND van Beyond in Leidsche Rijn. In de Utrechtse vinex-wijk Terwijde ligt LAND, een stuk niemandsgrond van 300 vierkante meter dat omgeven is door een sloot. Het is van niemand en dus van iedereen. Voor dit collectief stukje land zorgde de Deense kunstenaarsgroep N55. Introductie door Tom van Gestel, SKOR (o.vb.), lezing door David Hamers, auteur van Niemandsland, een public lecture door een architectuur historicus en presentaties vanuit de public research door Casco.

20.00 - 22.00 uur
locatie: Expodium, Krugerstraat 11, Utrecht. Joshua Thies, kunstenaar verbonden aan het Expodium project "Malleability Revisited: Beyond the Interstitial Experience" (VS) zal in een presentatie het idee van de Terrain Vague benaderen als een mentale conditie en de transitionele ruimte tussen de gebouwde en
ongebouwde omgeving. Tjebbe van Tijen, Imaginiary Musuem, verzorgt een performance. Hans Stotijn, architect, praat de boel aan elkaar.

Dit programma is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Informatie en reserveren: info@tumultdebat.nl / 030-2332430

Nomads in Residence
Verhuzing naar 't Zand 13A

Datum: 29 september 2008
Locatie: Emmerich Kalmanlaan 12


Activiteit: Maandag 29 september wordt het mobiele kunstenaarsatelier van Beyond (ook wel No.19 genoemd) verhuisd. Het paviljoen is ontworpen door het kunstenaarsduo Bik van der Pol i.s.m. Korteknie Stuhlmacher architecten en werd in 2003 gebouwd tijdens de manifestatie Parasite Paradise in Leidsche Rijn. Daarna kreeg het atelier een plek in Terwijde waar het functioneerde als gastverblijf voor kunstenaars die kennis wilde maken met Leidsche Rijn en zijn bewoners. Op de nieuwe locatie aan de weg 't Zand en Westlandsetuin zal de No.19 de komende 3 jaar onderdak bieden aan o.a. Via Vinex, een ontwikkelaar en organisator van culturele activiteiten in Leidsche Rijn.

Spectaculair transport
In de vroege ochtend van maandag 29 september zal de No. 19 worden opgetild, over de sloot getakeld, en op de oplegger van vervoersbedrijf Van der Tol worden geplaatst. Daarna volgt een spectaculair transport over de A2 naar de nieuwe locatie in Het Zand. Naar verwachting wordt het paviljoen diezelfde dag op nieuwe plek geplaatst. Het atelier is erop gebouwd om vervoerd te worden en is gebaseerd op de 'travel kit' bij uitstek: de container, maar dan in een royale variant met afmetingen van 18 x 4 x 3,4 meter, de maximale maat die vervoerd kan worden via de openbare weg. Exacte route en tijden van transport zijn op te vragen bij Bureau Beyond.

Functionele mobiliteit van de BEYOND parasites
No. 19 is een zogenaamde parasite, een voorbeeld van experimentele en mobiele architectuur. Een begrip dat in Leidsche Rijn voor het eerst werd geïntroduceerd tijdens de manifestatie Parasite Paradise in de zomer van 2003. Op het toen nog braakliggende terrein naast het informatiecentrum Leidsche Rijn verrees een bijzondere nederzetting waar bezoekers ondermeer een drankje konden drinken in Bar Raketa, een voorstelling konden bijwonen in een theater van opeengestapelde kratten en konden logeren in de campingflat. Hiermee voorzag Beyond is een toenemende behoefte onder bewoners van Leidsche Rijn aan publieke voorzieningen in deze wijk in opbouw. Sindsdien heeft Beyond meerdere parasites in Leidsche Rijn geplaatst in afwachting van de definitieve stadse voorzieningen die over een paar jaar zullen worden gerealiseerd. Denk aan de Paper Dome, die gebruikt wordt als theater, Het Gebouw waarin kunstinstellingen van en buiten Utrecht de kans krijgen een tentoonstelling in Leidsche Rijn te programmeren, of aan de parasites Ste. Bazeille in De Hoge Woerd waar Natuur en Milieueducatie en de archeologen er dankbaar gebruik van maken. En de Parasol niet te vergeten, die jarenlang in Vleuterweide als buurthuis functioneerde en naar Breukelen verhuisde toen het permanente buurthuis in Vleuterweide werd opgeleverd.

No.19 in Het Zand
Op de nieuwe plek in Het Zand zal de No. 19 zijn publieke functie behouden. Af en toe zullen er kunstenaars verblijven die een sculptuur ontwerpen voor het Leidsche Rijn Park. Daarnaast zullen de initiatiefnemers van Via Vinex het paviljoen gebruiken als kantoor van waaruit ze in de toekomst allerlei culturele projecten voor en door bewoners van Leidsche Rijn zullen ontwikkelen. Beyond is verheugd dat No. 19 op de nieuwe locatie bijdraagt aan de ontwikkeling van cultuur in Leidsche Rijn.

Meet you at the Mountains
Opening

Datum: 21 juni 2008
Locatie: Vasalisplantsoen - De Woerd
Activiteit: Op zaterdag 21 juni 2008 wordt het kunstwerk Meet you at the Mountains van kunstenaar Maja von Hanna op feestelijke wijze ingehaald op zijn standplaats in het Vasalisplantsoen in De Woerd.

Om dit bijzondere kunstwerk te laten kennismaken met zijn buurt worden de bewoners van de Woerd van harte uitgenodigd voor een onvervalst Alpenfeest.

Het Vasalisplantsoen verandert voor één dag in een Alpenweide. Er zijn diverse activiteiten voor kinderen, zoals een bergklimwand. Ook kan iedereen deelnemen aan een workshop ‘Bergen kleien’. Het resultaat daarvan krijgt u mee en kunt u een mooi plekje geven in de tuin, zodat er een miniatuur bergketen ontstaat in de Woerd. Om 17.00 uur wordt het kunstwerk in aanwezigheid van de kunstenaar officieel welkom geheten. Aansluitend hierop wordt de Zwitserse maaltijd geserveerd.

In de avonduren zal op de tijdelijke Alpenwei een ‘Sound of Music’ karaoke wedstrijd plaatsvinden. Geef je op met het hele gezin als de familie Von Trapp, soleer met het ongeëvenaarde ‘Climb every Mountain’ of schitter met de buren in het romantische Edelweiss. Voor deelname aan de karaokeshow kunt u telefonisch contact opnemen met Bureau Beyond (030 - 2867100).

Het Gebouw
Opening: Affiches Opgespoord!

Datum: 25 november 2007
Locatie: Hogeweide 3b
3541 BC Leidsche Rijn, Utrecht

Activiteit: Wethouder van Cultuur, Cees van Eijk, geeft zondagmiddag 25 november het startsein voor een baanbrekend initiatief in de museumwereld. Het spoorwegmuseum stelt een deel van zijn affichecollectie beschikbaar aan het grote publiek. Door de samenwerking met de Kunstuitleen Utrecht is het mogelijk om een museumobject thuis aan de muur te hangen. De tentoonstelling is te zien in Het Gebouw en biedt bewoners van Leidsche Rijn de mogelijkheid de affiches te bekijken en eventueel te lenen.

De tentoonstelling wordt om 14.45 uur geopend. Terwijl er binnen gespeeched wordt door de wethouder van Cultuur en directeuren van Kunstuitleen Utrecht en Spoorwegmuseum, kunnen kinderen t/m 12 jaar een ritje maken rondom Het Gebouw in een echt treintje. Toegang is gratis en iedereen is welkom!


Het Gebouw
Re-use & Use & Use

Datum: 24 november t/m 12 december 2007
Locatie: Dutch Design Center
Rotsoord 3
Utrecht
Activiteit: De resultaten van de workshop Re-Use & Use & Use... zullen tijdens Utrecht Manifest van 24 november tot en met 15 december 2007 worden gepresenteerd in de tentoonstelling ‘Re-use and use and use...’ in het Dutch Design Center, Rotsoord 3, te Utrecht.

De kinderen die de gemaakte objecten graag na de tentoonstelling willen bewaren kunnen deze op zaterdag 15 december tussen 16.00 en 17.00 uur ophalen bij het Dutch Design Center.

Klik hier voor meer informatie over het Utrecht Manifest: www.utrechtmanifest.nl

Paper Dome
Debat over JONG zijn in Leidsche Rijn

Datum: 20 november 2007
Locatie: Hogeweide 3a
3541 BC Leidsche Rijn, Utrecht

Activiteit: Op dinsdagavond 20 november organiseert Cultuur19 met Tumult, de Wijkraad Leidsche Rijn en Bureau Beyond, een nieuwe debatavond in de Paper Dome. Het onderwerp van gesprek is jong zijn in Leidsche Rijn en de toekomstvisie hierop van diverse betrokkenen. In dit eerste debat wordt er gesproken over jong zijn in Leidsche Rijn met betrokken instanties, beleidsmakers en experts. In het tweede debat over jong zijn in Leidsche Rijn komen de jongeren zelf aan het woord. De avond maakt onderdeel uit van de debatcyclus over Leidsche Rijn, waarbij bewoners, de overheid en andere betrokken instanties met elkaar in gesprek gaan over onderwerpen die spelen in de wijk.

Entree voor de avond is gratis. De zaal opent om 19.30 uur en de aanvang van het debat is om 20.00 uur.

Meer informatie en een routebeschrijving naar de Paper Dome (Hogeweide 3a, Parkwijk) is te vinden op www.paperdome.nl.

Het Gebouw
Re-use & use & use...

Datum: 22 t/m 27 oktober 2007
Locatie: Het Gebouw van Stanley Brouwn en Bertus Mulder
Hogeweide 3b
3541 BC Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Geef oude producten in de herfstvakantie een nieuw leven!

Kinderen gaan samen met studenten van de docentenopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht langs de huizen met de vraag: "Heeft u misschien nog spullen thuis staan die u eigenlijk al had weg willen gooien?" Met de opgehaalde oude tapijten, keukenspullen, computers etcetera gaan de kinderen onder begeleiding van de studenten in een workshop werken aan een hergebruik. Het kunstwerk wordt vervolgens tijdens het Utrecht Manifest tentoongesteld in Het Gebouw van Stanley Brouwn en Bertus Mulder!

Wil je je opgeven voor deze workshop, bel dan even naar Bureau Beyond: 030 - 286 71 00 of stuur een e-mail naar bureaubeyond@utrecht.nl

Paper Dome
Leidsche Rijn Festival

Datum: 9 september 2007, van 13.00 tot 19.00 uur
Locatie: Het programma vindt plaats op verschillende locaties in en rond de Paper Dome
Activiteit: Muziek, theater, dans, expo, sport, spel, eten en drinken.
Met onder andere: Solangy, NeWax, OZAN, Redondo, Stropstrikkers, Meatball & van de Camp, Dansstudio Holiday

Voor iedereen van 0 tot 100!
GRATIS ENTREE!

De organisatie is in handen van Cultuur 19

Voor meer info, check www.leidscherijnfestival.nl

Paper Dome
HKU ART CAMP

Datum: Donderdag 28 juni t/m zondag 1 juli 2007
Locatie: ART CAMP vindt plaats op twee locaties, namelijk in Leidsche Rijn en op de Tractieweg:
Fine Art & Docentenopleiding Visual Art and Design
Ateliergebouw, Tractieweg 41 (Utrecht)
Design, Art and Technology & Art and Economics
Rondom de Paper Dome, Hoge

Activiteit: De expositie bevat het beste werk van studenten Fine Art (autonoom beeldende kunst), Design (Photography, Illustration, Graphic Design, Interior Archtitecture, Urban Interior Architecture, Fashion Design) en Art and Education (docentenopleiding beeldende kunst en vormgeving). Ook studenten Art and Economics (Visual Art and Designmanagement) nemen deel aan de expositie. Dit is geen tastbaar werk, maar bestaat uit diverse presentaties.

Klik HIER voor meer informatie over de eindexamenexpostie van de HKU

Roulette
Roulette 3e ronde

Datum: Zondag 13 mei 2007
Locatie: Rotonde Koehoornplein (Verlengde Vleutenseweg)
Activiteit: Ter gelegenheid van de opening van de derde ronde van Roulette waren de zoon en kleinzoon van Pieter d'Hont aanwezig. Zij onthulden een beeld van hun (groot)vader. Het beeld Zich oprichtende vrouw werd onthuld door de Utrechtse schrijver Ronald Giphart. Aansluitend konden belangstellenden de feestelijke activiteiten bijwonen op het terrein van Het Gebouw. Ronald Giphart gaf er een lezing. Hij vertelde over de bijzondere geschiedenis van het Herderplein en het beeld Zich oprichtende vrouw. Voor kinderen was er een workshop boetseren.


De Parasol
Verhuizing naar Breukelen

Datum: 26 april rond 10.00 uur
Locatie: Professeurperenlaan 1, Vleuterweide

Activiteit: Na zo'n vier jaar intensief gebruik op de huidige locatie in Leidsche Rijn wordt de BEYOND parasite De Parasol donderdag a.s. 26 april rond 10:00 uur naar Breukelen getransporteerd. De Parasol functioneerde de afgelopen jaren als tijdelijk buurtcentrum van Zuwe Welzijn, in afwachting van hun definitieve onderkomen in Gebouw Weidewereld dat binnenkort wordt opgeleverd. In Breukelen zal De Parasol eenzelfde soort functie krijgen.


Het Gebouw
Opening Villa Zebra: Heel Kapot

Datum: 23 maart 2007
Locatie: Het Gebouw van Stanley Brouwn en Bertus Mulder
Hogeweide 3b
3541 BC Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Het is bijna zover! Vrijdagmiddag 23 maart om 14.00 uur opent Harrie Bosch, wethouder van Leidsche Rijn, officieel de kindertentoonstelling Heel Kapot. De stoere mannen van de Houthakkersroadshow verzorgen daarna een spectaculaire openingsact. Met kettingzagen bewerken zij grote stukken hout en creëren in korte tijd de mooiste kunstwerken. Kunstenaar Baschz legt de laatste hand aan de wandschildering die hij samen met scholieren van basisschool De Achtbaan heeft gemaakt: King Kong verwoest Leidsche Rijn. Toegang is GRATIS, iedereen is welkom en kinderen in het bijzonder. Kom daarom langs en laat je uitdagen door de prikkelende kunstwerken in de tentoonstelling en ontdek wat er bijzonder is aan iets alledaags als 'kapot'!

Klik nier voor de speciale Villa Zebra website


Het Gebouw
Openingsfeest Wereldvrouwen

Datum: Zaterdag 17 februari 2007
Locatie: De Paper Dome
Hogeweide 3a
3541 BC Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Na de officiële opening van de tentoonstelling op zaterdag 17 februari om 17.00 uur start het openingsfeest in de Paper Dome. Iedereen is welkom en de toegang is GRATIS. Speciaal voor deze gelegenheid creëren Fadma Achfie - modeontwerpster van de vernieuwende Marokkaanse kledingcollectie Asriyahsmoda - en Mirjam Nuver - hoedenontwerpster en winnaar van de Nederlandse Hoedenprijs 2002 - een gezamenlijke show. Daarna kan er worden gedanst op muziek van DJ Latisa en worden er allerlei wereldgerechten geserveerd.

Klik hier voor de speciale Wereldvrouwen pagina

Het Gebouw
Spooky viert langste nacht

Datum: Vrijdag 22 december 2006
Locatie: Het Gebouw van Stanley Brouwn en Bertus Mulder
Hogeweide 3b
3541 BC Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Op vrijdag 22 december begint officieel de winter. Deze dag is de kortste van het jaar, aangezien het zo vroeg weer donker wordt. Spooky - de tentoonstelling over de duistere kant van licht - zal deze avond daarom stil staan bij de langste nacht van het jaar. De tentoonstelling blijft voor deze gelegenheid open tot tien uur 's avonds en de diverse spooky kunstwerken worden letterlijk in het duister gehuld: alle lichten zijn uit, behalve die van de werken zelf. Buiten zal er een groot kampvuur branden en wordt er glühwein geschonken. Binnen is er van 19:00 uur - 21:00 uur de speciale "glow-in-the-dark" workshop. Toegang van de tentoonstelling en deelname aan de worskhop zijn gratis. Kortom, iedereen is van harte welkom om op vrijdagavond 22 december de langste nacht bij Spooky te vieren en de winter warm te onthalen.Speciaal programma vrijdagavond 22 december 19:00 - 21:00 uur:

"Glow-in-the-dark" workshop: Met een glow-in-the-dark filtstift schrijf je een geheimzinnige boodschap voor je geliefde, broer/zus, vader/moeder op een kussensloop. Bij daglicht is er niets te zien, maar als het donker wordt verschijnt er .... ? Na afloop mag je de kussensloop met boodschap mee naar huis nemen.

Spooky by Night: binnen is alles donker, behalve de kunstwerken zelf, die een geheimzinnig licht en geluid verspreiden.

Vuur en glühwein: buiten kan men zich opwarmen aan het kampvuur met een glas glühwein in de hand.

Paper Dome
Kunst- en interieurmarkt Leidsche Rijn

Datum: 10 december 2006
Locatie: De Paper Dome
Hogeweide 3a
Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Dè plek om op 10 december inspiratie op te doen, met volop kunst uit de regio en wooninspiratie. Van 11.00 - 18.00 uur zijn er workshops, interieuradvies en kinderactiviteiten. Bovendien maakt u gratis kans op een kunstwerk naar keuze van een de deelnemende kunstenaars.

Entree € 1,-

Voor meer info: www.paperdome.nl

Programma:
11.00 – 18.00 uur
Kunstmarkt met en door lokale kunstenaars
Van schilderijen tot sieraden en van kleding tot keramiek; ontdek kunst van niveau uit Leidsche Rijn en omgeving!

Erik Jansen – Ontwerpburo
Donker Design – Ontwerp & Galerie

Vooruitstrevende Utrechtse ontwerpers laten u kennis maken met hun visie op inrichting, meubelontwerp en materiaalgebruik.

KinderKunstHoek
Kinderen die de smaak te pakken krijgen door al die kunst om zich heen kunnen zich de hele dag uitleven met afwisselende creatieve kinderactiviteiten.

Officiële opening Kunst- en Interieurmarkt Leidsche Rijn 2006
11.00 – 11.15 uur

Workshop ”Spelen met Speksteen”
11.30 – 12.15 uur
15.45 – 16.30 uur
Zelf creatief aan de slag? Dat kan tijdens deze workshop. U leert het materiaal kennen en gaat met een eigen creatie naar huis!

Workshop ”Hoe creëer je ruimte?”
12.30 – 13.15 uur
Vraagt u zich ook af hoe u uw huis efficiënter kunt indelen? Tijdens deze workshops hoort u alle tips & tricks.

Workshop “Wolvilten”
13.30 – 14.15 uur
Benieuwd hoe je van wol vilt kunt maken en welke toepassingen vilt allemaal heeft? Kijk, voel en probeer tijdens de workshop Wolvilten.

Inloopspreekuur Interieuradvies
14.30 – 15.30 uur
Kijk samen met een expert naar de uitdaging van het optimaal inrichten van uw eigen woning en ontvang een advies op maat!

Swing Bien Sûr
16.30 – 17.30 uur
Geniet van de ontspannen klanken van de Utrechtse band “Swing Bien Sûr”. Met de mix van onder andere authentieke balkan muziek, bossa nova en gypsy swing zorgt Swing Bien Sûr voor dè ideale afsluiting!

Bekendmaking winnaar Kunst Loterij
17.30 uur
Alle bezoekers van de Kunst- en Interieurmarkt ontvangen een gratis lot. De eigenaar van het winnende lot wint een kunstwerk naar keuze van een van de deelnemende kunstenaars!

Het Gebouw
Opening Spooky

Datum: 1 december 2006
Locatie: Het Gebouw van Stanley Brouwn en Bertus Mulder
Hogeweide 3b
3541 BC Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Buiten worden de dagen korter en kouder. Binnen wordt alles uit de kast getrokken om de winterziel te verlichten: haardvuur, hoogtezon, kaarslicht, kerstversiering en vuurwerk. Is die huiskamergezelligheid je even te veel? Kom naar Spooky. Daar is ook licht, maar wel de donkere variant. Alles begint immers met licht. Zonder licht geen warmte, geen leven maar ook geen duisternis, geen schaduw. Laat je verleiden door de duistere kant van licht in sci-fi achtige tekeningen, schaduwrijke films, verrassende sculpturen en intrigerende lichtinstallaties. Kun je er daarna weer tegenaan.

Bureau BEYOND nodigt u van harte uit voor de opening van de tentoonstelling Spooky - de duistere kant van het licht op vrijdag 1 december vanaf 17.00 uur. De opening zal worden voltrokken door Rinda den Besten, wethouder voor jeugd, onderwijs en volksgezondheid. Bovendien zal de schrijver Rashid Novaire een spannend verhaal vertellen rond het knapperende kampvuur.

Klik HIER voor de speciale Spooky pagina

Roulette
Terugkeer Barmhartige Samaritaan

Datum: 27 oktober 2006
Locatie: Tuindorp Oost (Zwaardemakerlaan)
Activiteit: Roulette omvat meer dan alleen presentaties van kunstwerken op de rotonde in Leidsche Rijn. Zo werd in 2006 de terugkeer van een beeld naar zijn vertrouwde plek in de stad gevierd. Op vrijdag 27 oktober werd de De Barmhartige Samaritaan van Piet Esser op feestelijke wijze onthuld in Tuindorp Oost (Zwaardemakerlaan). Aansluitend werd in de nabij gelegen Jeruzalemkerk een lezing gehouden over dit kunstwerk in relatie tot Roulette.

Paper Dome
Kindertheaterweek

Datum: 23 t/m 26 oktober 2006
Locatie: Paper Dome
Hogeweide 3a
Leidsche Rijn
Activiteit: Kindertheaterweek van 23 t/m 26 oktober!
Maandag 23 oktober 2006 (vanaf 4 jaar)
Kijk haar nou met Kijk haar nou zingt
Een spook, een tovenaar, een fruele en een paar trollen, ecth alles komt tevoorschijn uit die kist op zolder! Geniet van alle grappige en spannende liedjes tijdens deze theatrale liedjesshow! www.kijkhaarnou.nl

Dinsdag 24 oktober 2006 (4,5 tot 10 jaar)
Kindertheater Basta met PinokkiA
PinokkiA is een popo maar wil een meisje worden. Ze trekt de weide wereld in, maakt nieuwe vrienden en rolt van het ene avontuur in het andere. Een wervelende tentoonstelling vol beweging, dans en poppenspel. www.kindertheaterbasta.nl

Woensdag 25 oktober 2006 (3 tot 7 jaar)
Kindertheater Basta met Stippie en Jan
Jan's benen kunnen niet stoppen met dansen. Stippie de hond is door zijn baasje achtergelaten . Samen belanden zij in het park. Een vrolijke voorstelling met muziek, dans en poppenspel, naar het kinderboek "het verhaal van Stippie en Jan" van Patsy Backx. www.kindertheaterbasta.nl

Donderdag 26 oktober 2006 (4 tot 12 jaar)
Kinderrockband Poppenkast met Leukst
Een echt rockconcert speciaal voor kinderen. Natuurlijk kun je tijdens het concert ook meedoen. Meedoen met de muziek, dat kun je al zo, want zingen en klappen kan iedereen. Meedoen met de band, dat kun je ook als je zin hebt. En dat is natuurlijk het...LEUKST! www.rockbandpoppenkast.nl

Roulette
Roulette 2e ronde

Datum: 31 oktober 2006
Locatie: Rotonde Koehoornplein (Verlengde Vleutenseweg)

Activiteit: Op 31 oktober plaatste Manfred Pernice vijf nieuwe beelden op de rotonde Koehoornplein in Leidsche Rijn. Hiermee werd de tweede ronde ingeluid van het meerjarige project Roulette. Van de zes beelden die er vanaf mei 2006 te zien waren, keerden vijf werken terug naar de stad. Groep schapen van Arie Teeuwisse bleef nog een half jaar staan. De tweede ronde bestond verder uit: Denker van Lotti van der Gaag, Drie ezels van Floyd DeWitt, Gehender/Gaande man van Fritz Wotruba, Moeder met kind en bok van Frank Letterie en Suzanna van Oscar Jespers.


House for Sale
Aarsman en Kessels winnen Public Vote

Datum: vrijdag 20 oktober 17:00 uur
Locatie: Paper Dome
Hogeweide 3a
3541 BC Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Vier weken heeft het publiek kunnen stemmen op één van de drie door een speciale vakjury gekozen ontwerpen voor een VIP-villa in Leidsche Rijn. Vrijdag 20 oktober heeft Harrie Bosch, wethouder Leidsche Rijn, bekend gemaakt dat het ontwerp Het kasteel van Leidsche Rijn van Hans Aarsman (fotograaf) en Erik Kessels (ontwerper) als favoriet bij het publiek uit de bus kwam (met 44 % van de stemmen). De andere genomineerde ontwerpen waren Het Transformatie Huis van Barbara Visser (41 %) en Het Huis van Monika Sosnowska (15%). BEYOND zal nu het traject in gang zetten om de benodigde partijen bij elkaar te brengen om Het Kasteel te realiseren op een vrije kavel in het Zand te Utrecht, Leidsche Rijn.


House for Sale
En de winnaar is...

Datum: 20 oktober 2006
Locatie: Paper Dome
Hogeweide 3a
3541 BC Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Beyond nodigt u uit voor de bekendmaking van het winnende ontwerp voor een VIP-villa in Leidsche Rijn op vrijdag 20 oktober van 17.00 -19.00 uur. In aanwezigheid van de drie genomineerde ontwerpers zal Harrie Bosch, wethouder van Leidsche Rijn, in de Paper Dome bekend maken welk huis als favoriet bij het publiek uit de bus kwam.

Acht kunstenaars, architecten en vormgevers zijn door Beyond uitgenodigd om een schetsontwerp te maken voor een VIP-villa op een vrije kavel in Het Zand. Deze ontwerpen worden gepresenteerd in de tentoonstelling House for Sale in Het Gebouw van Stanley Brouwn en Bertus Mulder. Uit de schetsontwerpen zijn er drie - van Hans Aarsman & Erik Kessels, Barbara Visser en Monika Sosnowska - voorgedragen door een vakjury en deze drie ontwerpen zijn verder uitgewerkt tot voorlopig ontwerp. Bezoekers van de tentoonstelling en de website kunnen t/m 15 oktober stemmen op hun favoriete ontwerp.

House for Sale
Speciaal voor studenten Artist Talks

Datum: 20 oktober 2006
Locatie: Paper Dome
Hogeweide 3a
3541 BC Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Op 20 oktober van 14:30 tot 16:30 uur organiseert BEYOND in het kader van de tentoonstelling House for Sale een middag met 'Artist Talks' voor studenten van het hoger kunst- en architectuuronderwijs. Hierbij staan de drie genomineerde kunstenaars - Hans Aarsman & Erik Kessels, Barbara Visser en Monika Sosnowska - en hun ontwerpen centraal.

U kunt deze middag bijwonen door een e-mail te sturen naar Bureau Beyond. Kosten voor deelname is 2,50 euro. Hiervoor krijgt u de catalogus, een rondleiding, de Artist Talks en een drankje. Aansluitend kunt u in de Paper Dome om 17:00 uur de uitreiking bijwonen van het winnende ontwerp.

Nomads in Residence
Thinking the City

Datum: 9 oktober tot en met 22 oktober
Locatie: Nomads in Residence
Emmerich Kalmanlaan 12
3543 HB Utrecht
Activiteit: Beeldend kunstenaar Cindy Malon verblijft van 9 oktober tot en met 22 oktober in Nomads in Residence. Malon is geïnteresseerd in de wijze waarop architectuur de leefgewoonten van bewoners beïnvloedt. Ze vraagt zich af in hoeverre mensen die in Leidsche Rijn wonen zich identificeren met hun eigen woonwijk? En welke impact heeft de directe woonomgeving op concepten als 'realiteit' en 'mobiliteit'. Om dit te onderzoeken zal Malon gedurende haar verblijf een aantal onverwachte 'urban interventions' uitvoeren die worden vastgelegd op video. Een (beeldend) verslag van haar onderzoek zal na haar verblijf op deze site te zien zijn.


Paper Dome
Tour Mondiaal Speciaal

Datum: Zondag 1 oktober 2006
Locatie: Paper Dome
Hogeweide 3a
Leidsche Rijn, Utrecht

Activiteit: Zondagmiddag 1 oktober kunt u, zonder ook maar één koffer te hoeven pakken, op muzikale wereldreis in de Paper Dome tijdens de Tour Mondiaal Speciaal.

Bij deze bent u van harte uitgenodigd.

De toegang is gratis!
Kijk voor meer informatie op
www.paperdome.nl

House for Sale
Opening House for Sale

Datum: 16 september 2006
Locatie: Het Gebouw van Stanley Brouwn en Bertus Mulder
Hogeweide 3b
3541 BC Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Bureau BEYOND nodigt u van harte uit voor de opening van de tentoonstelling House for Sale op zaterdag 16 september van 17.00-20.00 uur. Bij de opening zullen de volgende kunstenaars aanwezig zijn:
Hans Aarsman & Erik Kessels
Droog Design ism Next Architects
Joep van Lieshout
Marko Lulic
NL Architects
Sean Snyder
Monika Sosnowska
Barbara Visser
De opening zal worden voltrokken door Adrie Duivensteijn.
House for Sale is een presentatie van negen schetsontwerpen voor een VIP-villa in Leidsche Rijn. Acht kunstenaars, architecten en vormgevers zijn door BEYOND uitgenodigd om een voorstel te doen voor een huis op een vrije kavel in 't Zand. Een VIP-villa is naast zijn spectaculaire architectuur, vooral een huis met een bijzondere betekenis, een huis dat de colelctieve atmosfeer van de wijk beïnvloedt en dat een uitspraak doet over wonen en samenleven. Een eigentijds Rietveld Rietveld-Schröderhuis.

Sainte Bazeille
Feestelijke opening Ste. Bazeille

Datum: zaterdag 9 september 2006 - 12 uur
Locatie: Castellum De Hoge Woerd
Burgemeester Middelweerdbaan 1 & 3
3454 HR De Meern, Utrecht
Activiteit: Zaterdag 9 september zullen de twee Ste. Bazeilles van de Franse kunstenaar Dominique Gonzalez- Foerster (i.s.m. Martial Galfione) worden geopend. Deze twee nieuwe parasites zullen in gebruik worden genomen als presentatieruimte voor het Centrum Natuur- en Milieueducatie en als presentatieruimte voor archeologie. Om 12 uur zal de burgemeester de opening verichtten waarna diverse activiteiten in en rondom de parasites zullen plaatsvinden.

Paper Dome
7e Leidsche Rijn Festival

Datum: 26 augustus 2006 van 13.00 tot 20.00 uur
Locatie: In en rond de Paper Dome
Hogeweide 3a
3541 BC Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Muziek, dans, theater, sport&spel en eten&drinken om je vingers bij af te likken!

Optredens van Lucky Star, 6PEG, Half A Soul, DJ's Hotlipzz&Jane, de Entertainband e.v.a.
Spectaculaire sportieve en creatieve kinderactiviteiten
Straattheater met onder andere Meatball en van de Camp
Verrassende workshops voor jong en oud
Kunsttoren; laat je creatieve kant zien en bouw mee aan het kleurrijkste 'nieuwbouwproject' van Leidsche Rijn

TOEGANG GRATIS

Kijk voor het hele programma en een routebeschrijving op
www.leidscherijnfestival.nl


Nomads in Residence
Georgia here we come. Deel 2.

Datum: Zaterdag 2 september 20:00 uur
Locatie: Nomads in Residence
Emmerich Kalmanlaan 12
3543 HB Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Georgia here we come! is een uitwisselingsproject georganiseerd door Enough Room for Space (Rotterdam), Expodium - platform voor jonge kunst (Utrecht) en Geo-Air Tbilisi (Tbilisi, Georgië). In maart 2006 bezocht een groep Nederlandse kunstenaars de Georgische hoofdstad Tbilisi en de komende drie weken brengen acht Georgische kunstenaars een bezoek aan Nederland. Van 28 augustus tot en met 3 september verblijven de Georgiërs in Nomads in Residence, het kunstenaarsverblijf van BEYOND in Leidsche Rijn. Zaterdag 2 september om 20:00 presenteren ze daar hun eerste reacties op deze nieuwe wijk in wording. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Tbilisi (maart 2006)

Saakashvilli, de nieuwe president van Georgië, heeft alle Georgiërs die in het buitenland studeren en werken opgeroepen om terug te komen naar hun geboorteland en mee te helpen met de wederopbouw. Expodium en Enough Room for Space gaan in op die oproep, al zijn zij geen Georgiërs, en onderzoeken hoe kunst een bijdrage kan leveren in de strijd voor vrijheid en democratie en met name naar de positie van kunst daarin. De Nederlandse kunstenaars die in maart 2006 in Tbilisi verbleven werd gevraagd ter plekke een visie te ontwikkelen en te kijken waarin, en in welke mate bijgedragen kon worden aan de wederopbouw. Dit uitte zich o.a. in kleine ingrepen in de openbare ruimte, het leggen van contacten met inwoners van de stad, spontane initiatieven etc. De uiteindelijke visie op Georgië werd in de slot presentatie getoond. Het was één groot succes! Voor een overzicht en achtergrond informatie over de kunstenaars kijk op www.enoughroomforspace.org.

Utrecht / Leidsche Rijn (augustus / september 2006)

Na het deel in Tbilisi is het nu de uitdaging voor de Georgiërs om in Nederland te komen en hun ideeën te delen, rond te kijken en met een frisse blik en een volle database terug te gaan naar Tbilisi. De drie weken zijn zo opgezet dat de kunstenaars de mogelijkheid hebben zo veel mogelijk informatie te verzamelen, die zinvol kan zijn voor de ontwikkeling van de kunstwereld in Tbilisi, maar ook om nieuw werk te maken en te tonen. Dit alles krijgt de vorm van een werkruimte, waar dagelijks aan de grote database wordt gewerkt, en in een expositie waar bestaande en nieuwe werken elkaar aanvullen. Om zoveel mogelijk contacten te leggen en informatie in te winnen worden de kunstenaars op tour genomen in verschillende Nederlandse steden, vervuld door kunstenaars, architecten, theatermakers en iedereen die input wil geven aan het project. Een verblijf in Leidsche Rijn en een kennismaking met het meerjarig kunstproject BEYOND behoren tot deze ontdekkingstocht.

Sainte Bazeille
Open Huis

Datum: Zaterdag 24 juni
Locatie: Castellum De Hoge Woerd
Burgemeester Middelweerdbaan 1 & 3
3454 HR De Meern

Activiteit: Tijdens de Dag van de Architectuur op zaterdag 24 juni 2006 is Sainte Bazeille nummer 1 te bezichtigen. De eerste van de twee parasites is woensdag 21 juni geplaatst in De Hoge Woerd. De komende weken zal deze Sainte Bazeille nr. 1 gebruiksklaar worden gemaakt voor de toekomstige huurder: het centrum natuur- en milieueducatie.
Zaterdag 24 juni 2006 is deze 'parasite in aanbouw' alvast geopend voor publiek. Van 10:00 - 17:00 uur organiseert Beyond een Open Huis en krijgen bezoekers tekst en uitleg over de bijzondere architectuur. De officiële opening van beide parasites is op 9 september 2006 tijdens het publieksfeest van Castellum Hoge Woerd. Hierbij zal ook de kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster aanwezig zijn.

Het Gebouw
Dag van de Architectuur Utrecht

Datum: 24 juni 2006 van 10:00 tot 17:00 uur
Locatie: Langs de A2 strook Leidsche Rijn.
Startpunt van het evenement is Het Gebouw, Hogeweide 3B, Leidsche Rijn, Utrecht.
Activiteit: De Dag van de Architectuur Utrecht biedt een gevarieerd programma waarbij de architectuur ter land, ter zee en vanuit de lucht te bezichtigen is. Bezoekers krijgen een rondleiding in gebouwen, over bouwplaatsen en zien tentoonstellingen die normaal gesproken tot 'Verboden Terrein' (landelijk thema van de Dag van de Architectuur).
Bussen rijden langs Station Terwijde, The Wall, het Hydrongebouw en Mobilion. Voor exposities en rondleidingen in gebouwen of op bouwplaatsen is er bij iedere locatie de gelegenheid om uit te stappen. Vanuit Het Gebouw starten diverse fietstochten waarbij onder deskundige begeleiding onder andere de science fiction school ’t Zand, de nieuwe Beyond-parasite Ste. Bazeille naar ontwerp van kunstenaar Dominique Gonzalez Foerster, woonwijken en bedrijfsgebouwen, waaronder de cockpit van Hessing, te zien zijn. Vanuit het Mobilion vertrekt een boot langs de infrastructurele kunstwerken van ProRail en Rijkswaterstaat. De boottocht biedt een spectaculair uitzicht op de kunstwerken van Ruud Keijer, de hernieuwde gebouwen van Hydron Midden Nederland en het hoofdkantoor van TCN. Vanaf de negende verdieping van het Hydrongebouw is er de mogelijkheid om een blik te werpen op The Wall en de durfals kunnen een hoogwerker beklimmen bij Station Terwijde om het gebied vanuit de lucht kunnen overzien.

De Dag van de Architectuur Utrecht is gratis toegankelijk.
Het bruisende vertrekpunt voor alle activiteiten is Het Gebouw. Alle informatie over het programma, de workshops voor kinderen en tentoonstellingen over onder andere het toekomstige centrumgebied met de zorgboulevard, de Belle van Zuylentoren, The Wall en de overkapping over de A2 zijn hier te vinden.


Voor de diverse opstapplaatsen, vervoersmogelijkheden, het laatste nieuws en alle overige informatie zie www.dagvandearchitectuur.nl

Sainte Bazeille
Plaatsing Parasite op 21 juni

Datum: woensdag 21 juni om 06:45
Locatie: de Hoge Woerd, Leidsche Rijn
Activiteit: Op 21 juni bungelt de parasite 'Sainte Bazeille' in twee delen boven Leidsche Rijn. Twee grote kraanwagens laten ze vervolgens voorzichtig op elkaar landen in de Hoge Woerd, in de zuidoosthoek van het Leidsche Rijn Park. De parasite (paviljoen) is ontworpen door de Franse kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster, en uitgewerkt door Asnova architecten te Utrecht. De kunstenaar zag deze naam ooit staan op een passerende vrachtwagen, en zij vond hem toepasselijk voor een gebouw dat makkelijk te transporteren moet zijn.

Op 21 juni om ongeveer 06.45 uur arriveert de kraanwagen vanuit Gouda met het eerste deel van de parasite (de silo) bij de Hoge Woerd. Rond 10.00 uur wordt vanuit Moerdijk de container verwacht, die meteen op de silo wordt geplaatst.

De officiële opening van beide parasites is op 9 september 2006 tijdens het publieksfeest van Castellum Hoge Woerd. Hierbij zal ook de kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster aanwezig zijn.


Paper Dome
Globalisjes!

Datum: Zondag 4 juni 2006 van 13:00 tot 20:00 uur
Locatie: Paperdome, Hogeweide 3, Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Globalisjes! is een swingend festival in en rond de Paperdome vol dans, muziek, theater, comedy, beeldende kunst, workshops, kinderactiviteiten en eten & drinken van over de hele wereld. Bijzonder aan Globalisjes! Festival is dat al deze verschillende kunstvormen en culturen tijdens het festival op een verrassende manier met elkaar vermengd worden waardoor nooit eerder vertoonde acts ontstaan. Bovendien wordt het publiek gedurende het hele festival uitgenodigd om mee te dansen, koken of spelen.
Naast professionale acts gaat Globalisjes! voor een groot deel ook uit van lokaal talent. Uit alle hoeken van Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en omstreken hebben zich groepen aangemeld die op het festival hun kunsten zullen vertonen, vaak in een voor hen nieuwe combinatie met een groep uit een totaal andere culturele hoek.

De toegang is gratis.
Voor meer informatie zie: www.paperdome.nl of bel Cultuur19 (030 238 79 79)

Tijdens het festival is de kindertentoonstelling Ikke Ikke Ikke in Het Gebouw geopend van 13:00 tot 18:00.

Coöperatie Terwijde
Silke Wagner en Sebastian Stohrer

Datum: 16 juni t/m 9 juli
Locatie: Nomads in Residence, Emmerich Kalmanlaan 12, Leidsche Rijn
Activiteit: Van 16 juni t/m 9 juli 2006 verblijft kunstenaar Silke Wagner in de Nomads in Residence. In deze kunstenaarswoning (ook wel nr. 19 genoemd) in Terwijde houdt ze gedurende deze periode open huis voor de bewoners van Leidsche Rijn. Onder het motto 'Everyone is an expert' nodigt Silke Wagner hen uit om hun specialisme over te brengen op buurtgenoten. De Nomads in Residence functioneert daarbij als podium.
Er zijn veel voorbeelden denkbaar. Zo biedt de multifunctionele woning ruimte voor een workshop salsa dansen, boetseren of bloemschikken. Maar ook is het een geschikte plek voor het geven van lezingen, Turkse taallessen, cursus belastingaangifte invullen, lesje fietsbandplakken, wedstrijd pingpongen, filmvertoningen etcetera. Er is een keuken, dus het geven van speciale kooklessen behoort ook tot de mogelijkheden. Het programma is voor iedereen toegankelijk, met uitzondering van politieke partijen.

Gedurende drie weken staat de Never ending Soup van Sebastian Stöhrer te pruttelen. Ingredienten: door u zelf mee te brengen. Kom langs en draag bij aan dit smakelijk portret van Leidsche Rijn.


Geef je op voor Coöperatie Terwijde:

Everyone is an expert, dus vertoon je kunsten in een gratis ruimte in Terwijde (Leidsche Rijn)

Heb je een speciaal talent en wil je dat anderen leren? Ben je ergens goed in of weet je ergens veel vanaf? Speel je in een band en zoek je een podium voor een optreden? Ben je fan van een speciale film en wil je die op groot scherm projecteren? Laat het ons weten, want interessante voorstellen krijgen een plaats in het programma Coöperatie Terwijde.

Voorstellen (inclusief contactgegevens en indien er kosten aan verbonden zijn inclusief budget) kunnen tot maandag 12 juni 2006 worden opgestuurd, bij voorkeur per email:

Gemeente Utrecht
Bureau Beyond
T.a.v. Petra Mijjer (hoofd programmering)
Postbus 8613
3503 RP Utrecht

Bureaubeyond@utrecht.nl

Het Gebouw
VILLA ZEBRA - ikke ikke ikke

Datum: 1 april t/m 5 juni 2006. Opening: vrijdag 31 maart om 14:00
Locatie: Het Gebouw van Stanley Brouwn, Hogeweide 3b, Leidsche Rijn
Activiteit: Villa Zebra, het museum voor kinderen in Rotterdam, komt tijdelijk naar Leidsche Rijn. Vrijdag 31 maart opent de tentoonstelling Ikke Ikke Ikke in Het Gebouw. Ikke Ikke Ikke gaat over jezelf, over wie je bent en waar je vandaan komt. Negen kunstwerken nodigen je uit om jezelf te ontdekken. Maak in de kamer van Inez Odijk je ideale familieportret. Schrijf op de boom van Jessy Rahman waar je opa en oma geboren zijn. Dans mee met de video van boer Thijs. Dan kun je straks je ouders precies vertellen hoe speciaal je bent.

Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.

Openingstijden
Basisscholen: maandag t/m vrijdag op afspraak.
Publiek: woensdag van 13.00 - 17.00 uur / weekend van 11.00 - 17.00 uur. Maandag 2e Pinksterdag geopend. In de meivakantie zijn er speciale activiteiten.

Heb je een kinderfeestje of kom je met een groep? Neem contact op met Bureau Beyond: 030-2867100 / bureaubeyond@utrecht.nl

Het Gebouw
GEOMETRY IN FREE SPACE

Datum: zondag 26 februari 2006, 13.00-14.30 uur
Locatie: Het Gebouw van Stanley Brouwn, Hogeweide 3b, Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Presentatie van Geometry in free space, een onderzoeksproject van beeldend kunstenaar Natascha Hagenbeek (NL) met o.a. lezingen door choreografe Anna Carlisle (GB) en kunsthistoricus Norman Bryson (US).

De afgelopen twee jaar was Natascha Hagenbeek als Researcher Fine Art verbonden aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht. In Het Gebouw van Stanley Brouwn presenteert Hagenbeek op zondag 26 februari 2006 de resultaten van haar onderzoeksproject Geometry in free space.
Het project Geometry in free space verwijst naar de interesse en leefstijl van één van Hagenbeeks ‘collaborators in authenticiteit’: Pim Conradi. Pim bouwt al meer dan dertig jaar aan ‘Geometrie in de Vrije Ruimte’. Zijn doel is om een simpele doe het zelf Tripenta globe te ontwikkelen, een bewoonbare geometrische vorm die iedereen in staat stelt in symbiose met zijn omgeving te verblijven.

Het volgen van Pims interesse heeft Hagenbeek in eerste instantie geleid naar het werk van Buckminster Fuller en Yayoi Kusama, en uiteindelijk naar het werk van danspionier Rudolf von Laban (1879–1955) en spiritueel leraar George Ivanovitch Gurdjieff (1866 - 1949).

Om het werk van Laban en Gurdjieff te ervaren heeft Hagenbeek een aantal personen uitgenodigd om deel te nemen aan twee besloten workshops die plaatsvinden in de Paper Dome, ontworpen door Shigeru Ban. Op vrijdag 24 februari geeft Anna Carlisle (GB) een Laban workshop en op zaterdag 25 februari geeft Maja Moser (DE) een workshop Gurdjieff-movements.

Op zondag 26 februari vindt de publieke presentatie van Geometry in free space plaats in Het Gebouw van Stanley Brouwn. Het programma bestaat uit een korte presentatie van het werk van Laban en Gurdjieff door Anna Carlisle en Maja Moser, een lezing door kunsthistoricus Norman Bryson, een presentatie van het onderzoeksmateriaal en een vertoning van choreografie/performance-studie door Natascha Hagenbeek i.s.m. Susanne Ohmann. De voertaal is Engels en de toegang is gratis. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om de presentatie op zondag 26 februari van 13.00 - 14.30 uur bij te wonen.

De Paper Dome en Het Gebouw lenen zich uitstekend voor de presentatie van dit onderzoeksproject. Beide gebouwen sluiten aan bij de interesse van Pim Conradi, het zijn letterlijk geometrische vrije ruimtes.

Het Gebouw
Laatste weekend XLR

Datum: Datum: zondag 5 februari 2006, 14:00
Locatie: Het Gebouw van Stanley Brouwn, Hogeweide 3-3b, Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Laatste weekend XLR / uitreiking winnende grafiek aan winnende stemmer.
De tentoonstelling XLR, de Kunstuitleen Utrecht pakt uit! beleeft op 4 en 5 februari zijn laatste weekend.
In de tentoonstelling werd werk getoond van vijf Utrechtse kunstenaars die de opdracht kregen om een schets te maken die hun interpretatie op Leidsche Rijn verbeeldt. Bezoekers hebben gedurende de tentoonstelling hun stem uitgebracht op de meest aansprekende schets. Op zondag 8 januari maakte wethouder Lenting bekend dat de competitie gewonnen is door de jonge Utrechtse fotografe Yvonne Lacet. Tevens trok wethouder Lenting een stemmer die de winnende grafiek cadeau krijgt.

Op zondag 5 februari 14.00 uur is het zover: de grafiek van Yvonne Lacet wordt om 14.00 uur overhandigd aan de winnende stemmer door Annelore Scholten, hoofd Kunstuitleen Utrecht.

Het Gebouw
X.L.R. de Kunstuitleen pakt uit

Datum: 27 november 2005 t/m 5 februari 2006
Locatie: Het gebouw van Stanley Brouwn (naast de Paper Dome) aan Hogeweide 3b en in de omgeving van Parkwijk/Langerak
Activiteit: Een tentoonstelling i.h.k.v. 10 jaar Leidsche Rijn met werk van 5 Utrechtse kunstenaars.
Vijf Utrechtse kunstenaars tonen ieder een nieuw werk dat is geïnspireerd op Leidsche Rijn. Bezoekers kiezen hun favoriete kunstwerk en het item met de meeste stemmen, wordt uiteindelijk uitgevoerd in grafiek.

Sainte Bazeille
Dominique Gonzalez- Foerster

Datum: Voorziene plaatsing begin 2006
Locatie: Hoge Woerd
Activiteit: De door Dominique Gonzalez-Foerster ontworpen parasite St.Bazeille zal in tweevoud worden uitgevoerd en dienstdoen als een archeologie-basisstation in Hoge Woerd.
De rijke archeologische historie van Leidsche Rijn komt op de beoogde locatie bijna letterlijk aan de oppervlakte nabij een voormalig badhuis en de resten van het castellum.

De Parasol
Kerstmarkt

Datum: zaterdag 24 december 2005
Locatie: Openingstijden: 18:00 - 20:30 uur
Activiteit: Welzijn de Haar organiseert samen met bewonbers een kerstmarkt in De
Parasol: met optredens van ondermeer Rijnwaarden en er zullen
kerstliederen worden gezongen. Voor meer informatie: 030-6620458 of
deparasol@hotmail.com

De Parasol
Nieuwe terrasoverkapping

Datum: zaterdag 17 december 2005
Locatie: Openingstijden: 14:00 - 15:00 uur
Activiteit: Het buurthuis De Pararsol krijgt een make-over. De traditionele Chinese parasols hebben twee jaar dienstgedaan als overkapping van het terras. Zij zullen wordenvervangen door een andere exotische variant: Tiki parasols. De Parasol wisselt van werelddeel en reist van Azië naar de Stille Zuidzee: de fleurige raffia parasols verwijzen naar het zonnige Hawaii. Op zaterdagmiddag 17 december 2005 om 14:00 zijn de kunstenaars aanwezig tijdens de installatie van de Tiki parasols. Bewoners en geïnteresseerden zijn van harte welkom voor een ontmoeting met de kunstenaars.

Viva el Monopatin
MAURER UNITED

Datum: 1 oktober 2005 t/m 29 januari 2006
Locatie: Van Abbemuseum Eindhoven
Activiteit: Het Van Abbemuseum te Eindhoven heeft het werk Viva El Monopatin van het kunstenaarsduo Maurer United tijdelijk van Beyond geleend.

Pursuit of Happiness
PURSUIT OF HAPPINESS

Datum: 3 September - 30 Oktober 2005
Locatie: Tentoonstellinspaviljoen van Stanley Brouwn naast de Paper Dome aan Hogeweide 3 en in de omgeving van Parkwijk/Langerak.
Activiteit: Met de manifestatie 'The Pursuit of happiness' (N.B.werktitel) wordt een vervolg gegeven aan de thematiek van de eerste Beyond-manifestatie in 2003.
De manifestatie van 2005 zal gaan over de software, over de mensen, over hun idealen, dromen en verlangens. De manifestatie bestaat uit een aantal delen: blijvende opdrachten, tijdelijke opdrachten, en film- en videovertoningen. Het hart van de manifestatie wordt het nog te bouwen tentoonstellingspaviljoen van Stanley Brouwn.

Het Gebouw
Stanley Brouwn

Datum: Nagestreefde plaatsing september 2005
Locatie: Terrein naast de Paper Dome aan Hogeweide 3, nabij Tijdelijk Voorzieningencentrum Parkwijk
Activiteit: In het toekomstige Leidsche Rijn centrum komt een tentoonstellingspaviljoen naar een ontwerp van de Nederlandse kunstenaar Stanley Brouwn (Paramaribo, 1935).
Het gebouw zal in september 2005 ten doop worden gehouden met de beeldende kunstmanifestatie ´The pursuit of Happiness´.

Brite Bike
Brite Bike Tour

Datum: 17 juli 2005, start 22.00 uur
Locatie: Locatie: van Nomads in Residence Leidsche Rijn naar Amsterdam
Activiteit: Negrón organiseert op 17 juli een spectaculaire nachtelijke Brite Bike Tour met als vertrekpunt parasite Nomads in Residence in Leidsche Rijn en als eindpunt Stedelijk Museum Bureau Amsterdam.

De tocht verwijst deels naar het idee van de fietssnelweg die ooit is bedacht tussen Utrecht en Amsterdam, en is een testrit voor de reflecterende Brite Bikes.
Meefietsen? Vertrek om tien uur 's avonds vanaf Nomads in Residence. Geef je op via bureaubeyond@utrecht.nl 030 2867100

Brite Bike
Werkplaats

Datum: 1- 17 juli 2005, open van donderdag t/m zondag tussen 16.00 - 19.00 uur m.u.v. 9 juli en 14 juli.
Locatie: Nomads in Residence
Activiteit: Inwoners van Leidsche Rijn kunnen van 1 tot en met 17 juli hun fiets laten omtoveren tot een blitse ´Brite Bike´. De Puerto Ricaanse kunstenaar Jesús Bubu Negrón (1975) zal de fiets volledig beplakken met reflecterend gekleurd tape.

Negrón heeft zijn gastverblijf 'Nomads in Residence', deels omgebouwd tot fietswerkplaats.


ELECTRICITEITSMAST NR. 4

Datum: Voorziene verwerving najaar 2005
Locatie: Hogeweide
Activiteit: Eneco stelt de hoogspanningsmasten in Leidsche Rijn buiten gebruik
omdat het elektriciteitstransport ondergronds gaat. Al eerder toonde
Beyond belangstelling voor een mast ten behoeve van het
parasite-project.
Overleg over verwerving is gaande; hierop volgend zal een aantal kunstenaars om een schetsvoorstel worden verzocht.

Paper Dome
Schaatsen in de Paper Dome

Datum: 27 december 2004 - 13 februari 2005
Locatie: Paper Dome Hogeweide 3
Activiteit: Van 27 december tot en met 13 februari 2005 wordt de Paper Dome omgetoverd tot een overdekte schaatsbaan. Met 175m2 schaatsoppervlak, activiteiten voor kinderen en jongeren, schaatslessen en de traditionele koek en zopie.
Openingstijden:

10 februari - 6 februari:
ma-vr van 15:00 - 18:00 uur en
za - zo van 12:00 - 18:00 uur

7 februari - 13 februari:
dagelijks van 12:00 - 18:00 uur.

Prijzen:
Dagkaart: € 1,-

Strippenkaart voor 12 keer ijspret: € 9,-
Passe-partout voor de hele winter: € 29,-
Schaatsen te huur voor € 1,-

Voor meer informatie: (030) 280 90 80 Doenja Dienstverlening

Nomads in Residence
ARTIST IN RESIDENCE

Datum: 25 t/m 31 oktober 2004
Locatie: In Nomads in Residence
Activiteit: De Amerikaanse kunstenaar en architect Adam Kalkin zal tijdens deze 7 dagen in Leidsche Rijn werken aan een ontwerp voor een te bouwen huis, overleggen met architecten en de stedebouwkundige, en inspiratie op doen om vervolgens tot een voorstel te komen.

Paper Dome
JAZZOTOD IN DE PAPER DOME

Datum: Zondag 19 september 15.00 - 18.00 uur
Locatie: Paper Dome
Activiteit: De traditie van Jazzotod zet zich, ondanks het wegvallen van de
thuisbasis Azotod, ook dit najaar weer voort met een interessant programma voor jazzliefhebbers van alle leeftijden.
Tot het eind van het jaar kan iedereen uit Utrecht en omgeving gaan genieten van unieke gastoptredens, mooie sessies en verrassende combinaties.

De eerste van de nieuwe serie Jazzotods vindt plaats op 19 september in de Paper Dome. Daar zal het Utrechts Jazzorkest samen spelen met een van Nederland talentvolste jazz- en latinjazztrompettisten; Loet van der Lee. Zondagmiddag 19 september zullen zij met 18 muzikanten, een zangeres en Loet van der Lee het publiek in de Paper Dome laten swingen met door Van Der Lee gecomponeerde big band arrangementen alsmede een aantal arrangementen die speciaal vóór hem geschreven zijn.

De entree
bedraagt € 5,=. Kaarten worden aan de deur verkocht dus kom op tijd want vol = vol. Meer informatie via (06) 549 95 065.

Premiere

Datum: zaterdag 4 september 2004 16.00 uur
Locatie: Nomads in Residence
Activiteit: première animatiefilmprogramma in de kinderbioscoop. Apolonija Sustersic verblijft in Nomads in Residence tot 25 september 2004.

Paper Dome
5e Leidsche Rijn Festival

Datum: Zaterdag 28 augustus 2004
Locatie: Hogeweide 1, Parkwijk
Activiteit: 28 augustus Leidsche Rijn Festival in de Paper Dome
Zaterdag 28 augustus wordt voor het vijfde achtereenvolgende jaar het
Leidsche Rijn Festival georganiseerd. Dit jaar vindt het veelzijdige
amateurkunstfestival voor jong en oud plaats in en rond de ‘Paper
Dome’, het tijdelijke theater aan de Hogeweide in Parkwijk. Om het
eerste lustrum van het festival te vieren heeft de organisatie een
extra feestelijk programma samengesteld met heel veel spetterende
optredens, spectaculaire activiteiten voor jong en oud,
(straat-)theater, eten en drinken. Het Leidsche Rijn Festival is een
initiatief van Cultuur19 en wordt georganiseerd door Zimihc, SMOL en
AZOTOD.
Optredens van o.a.:
Treble, !Caramba!, Circle Percussion, LaK, Kapitein Kosto, Small Talk
Activiteiten zoals:
Beachvolleytoernooi, Fierljeppen en nog veel meer.
Kijk voor meer informatie op www.smol.nl of bel: (030) 662 26 14
Het programma van de Paper Dome vindt u vanaf september op
www.paperdome.nl

Paper Dome
Feestelijke Opening

Datum: 3 juli 2004, 14.00 uur
Locatie: Hogeweide 1, Parkwijk
Activiteit: Feestelijke opening met met burgemeester Brouwer, gedeputeerde Annie Kamp, architect Shigeru Ban en vele optredens.
Routebeschrijving
Op 3 juli wordt de Dome feestelijk geopend. De architect is aanwezig, en er zijn allerlei optredens als voorproefje van het komende culturele seizoen in de Dome.

Nomads in Residence
HOUSEWARMING

Datum: Zondag 16 mei 2004, 16.00 uur
Locatie: Enghlaan 21, Terwijde
Activiteit: housewarming met performance van Wilfried Houjebek, soundscape van Paul Segers en bar van café-bar Nergenshuizen (met dank aan Lazy Marie)

Nomads in Residence
New Residents - Start

Datum: zondag 16 mei 2004 16.00 uur
Locatie: Nomads in Residence
Activiteit: start residence-project. Zes jonge kunstenaars verblijven tot 16 augustus steeds een tot twee weken in Nomads in Residence. David Gibbs, Lin Shih-Ying,Tilmann Meyer-Faje, Dijkman & Osterhold, Paul Segers, Mark&Mark&Paul en Tilmann Meyer-Faje nemen deel.

De Parasol
Plaatsing

Datum: vrijdag 9 april 2004
Locatie: Professeurperenlaan 1 Vleuterweide
Activiteit: plaatsing parasite op locatie

LAND
N55 OPENING

Datum: 16 augustus 2003, 17.00 uur
Locatie: Hof ter Weijdeweg, Land Terwijde
Activiteit: openstelling voor publiek. Wethouder Gispen oogst een kropje sla en N55 schenkt vanuit de mobiele bar.

Parasite Paradise
Opening

Datum: 1 augustus 2003, 17.00 uur
Locatie: terrein achter het Infocentrum Leidsche Rijn
Activiteit: Opening buitententoonstelling door wethouder Gispen en samensteller Tom van Gestel.
Van 1 augustus tot en met 28 september heeft Leidsche Rijn er een bijzondere nederzetting bij. Op het terrein achter het Infocentrum zijn 26 verplaatsbare bouwwerken van binnen- en buitenlandse kunstenaars samengebracht. Ze vormen een tijdelijk dorp, dat allerlei functies kent: er zijn onder andere een café, een uitschuifbaar kantoor, een stapelbare camping en een skatebaan.

Stadium
Ingebruikname

Datum: zaterdag 11 januari 2003, 15.00 uur
Locatie: Parkwijk / Langerak
Activiteit: bustour langs bankjes afgesloten met een kindervoetbalwedstrijd. Dennis Adams geeft een toelichting op zijn werk en wordt geïnterviewd door kunstcritica Ineke Schwartz.

Beyond - preview

Datum: donderdag 12 december 2002, 15.30 uur
Locatie: Kindercluster Voorn, Akkrummeraklaan
Activiteit: presentatie projecten en activiteiten in 2003 -2004

Scenario Beyond - Collegebesluit

Datum: 19 juni 2001
Locatie: Stadhuis
Activiteit: vaststelling door College van Burgemeester en wethouders van Utrecht

Scenario Beyond - Seminar

Datum: vrijdag 16 maart 2001
Locatie: Infocentrum Leidsche Rijn
Activiteit: Besloten expertmeeting waarin het Scenario Beyond wordt voorgelegd aan vertegenwoordigers van de disciplines die een rol spelen bij het debat over de positie van beeldende kunst in het publieke domein en de ruimtelijke ordening.